Waarom kijken we tegenwoordig niet meer naar de mens in zijn totaliteit? Dit vraag ik mij al langer af. Er komen steeds meer specialisten die weer opgedeeld worden in nog meer specialisaties. Waarom behandelen we alleen nog maar symptomen? En dit gebeurt niet alleen in de geneeskunde, maar tegenwoordig ook in de politiek.

We kijken niet meer naar de oorzaak van de oorzaak

Het onderwijs en de geneeskunde leert ons niet wat ons lichaam en geest werkelijk nodig hebben om te floreren en om preventief ziekte te voorkomen. De technologie en de voedingsindustrie kapen onze instincten voor zoet, vet en zout eten, voor lui zijn en houdt ons verslaafd aan schermpjes gekluisterd. We hebben ons als mens buiten de natuur geplaatst. Terwijl we juist een onderdeel van de natuur waren en nog steeds zijn!

Wereldwijd leven we op te grote voet en nemen letterlijk teveel ruimte in. We kappen massaal de oerwouden en we komen steeds meer in contact met inheemse diersoorten. Het Corona-virus (2019) is een logische opvolger van SARS, vogelgriep, Q-koorts, AIDS en Ebola. Allemaal zoƶnosen. Dit staat voor ziektes die van dier op mens worden overgedragen.

Het is letterlijk wachten op de volgende pandemie. Die zullen zich de komende jaren met regelmaat voordoen als we niets veranderen aan onze leefwijze en leefstijl.

Roofbouw op je gezondheid

We worden door het Corona-virus weer duidelijk met onze roofbouw geconfronteerd. Zowel met de roofbouw van onze aarde alsook met de roofbouw op ons lichaam. We willen weer terug naar "het oude normaal"? Wat betekent dat doorgaan met het slopen van de aarde en ons lichaam? En onze weerbaarheid?

Onze weerbaarheid wordt bepaald door ons immuunsysteem. Dit afweersysteem kent simpelweg gezegd drie afweerlinies. De Lockdown en de overige maatregelen zijn alleen gericht op ondersteuning van de eerste afweerlinie. Je handen stuk wassen, niezen in de elleboog, afstand houden en mondkapjes dragen. Alles helpt misschien iets tegen de besmetting zodat er geen virusdeeltjes op onze buitenste laag komen. De huid en de slijmlagen in neus en keel. 

Afweerlinie 1
Je huid en de slijmlagen in neus en keel

Afweerlinie 2:  
Het aangeboren immuunsysteem.
Dit zijn witte bloedcellen en eiwitten die we bij de geboorte meekrijgen.

Afweerlinie 3: 

Het verworven immuunsysteem.
Dit zijn de specifieke witte bloedcellen en eiwitten die we tijdens ons leven trainen op het herkennen van indringers.

In deze huidige benadering missen we het activeren van de belangrijkste schakels, namelijk de tweede- en derde afweerlinie in ons immuunsysteem. De inwendige lagen. We leren nergens hoe we ons van binnenuit weerbaarder kunnen maken. Hoe kunnen we goed voor ons zelf zorgen als we bepaalde essentieƫle informatie en vaardigheden nergens leren en de omgeving je continue de verkeerde kant optrekt.

Ook nu weer worden we voor het korte termijn geholpen met een vaccin. Dit is echter zeker geen lange termijn oplossing. De groei van de wereldbevolking en de continue muterende virussen doen het ergste vrezen. Weer nieuwe lockdowns, weer opnieuw vaccineren en nog meer sociaal-economische schade. Dus laten we veel meer gaan inzetten op preventie. En een gezonde leefstijl meer podium geven.

Alle vormen van preventie beginnen bij een gezonde leefstijl

En wat nu? Ik hoop dat we meer gaan inzetten op een gezonde leefstijl. De overheid zet in met miljoenen aan steunpakketten, maar de huidige crisis laat juist pijnlijk zien dat gezondheid de fundering is van een gezondere maatschappij en een gezondere economie. Een (gedeeltelijke) lockdown biedt schijnveiligheid en leidt af van het werkelijke probleem, namelijk dat miljoenen Nederlanders door een ongezonde leefstijl een verzwakt immuunsysteem hebben.

Het leven is niet maakbaar maar wel stuurbaar

Ik wil je daarom oproepen om eens naar je eigen leefpatroon te kijken. Het bestaat uit jouw voedings-, beweeg-, ontspan-, slaap- en denkpatroon. Graag geef ik je enkele adviezen om nu je immuunsysteem van binnenuit te versterken. Want nu is dat van nog groter belang. Door de huidige maatregelen gaan we nog minder naar buiten, bewegen nog minder, eten we meer en slechter, slapen we nog onregelmatiger en hebben we veel minder contact met anderen.

Start de revolutie vandaag! Het is je enige leven

  • Vermijdt het eten van suiker.
  • Ga 2x per dag groenten en fruit eten (400-500 gram per dag).
  • Zorg voor de juiste supplementen die er voor zorgen dat je immuunsysteem optimaal kan functioneren.
  • Zorg voor voldoende slaap.
  • Beweeg iedere dag minimaal 30 minuten matig intensief en ga ieder uur even staan of lopen.
  • Neem op tijd een moment van ontspanning.
  • Vermijdt chronische stress.
  • Doe dagelijks dingen waar je energie van krijgt.
  • Verbind je met de juiste mensen.
  • Verbeter je kwaliteit van leven.

      " It are not the days in your live that count, but it is your live in the days that count"

 

Check jouw gezondheid