We moeten toch ons kacheltje de hele dag laten branden?

Nog steeds hoor ik met regelmaat dat het advies is om 6 keer per dag te eten. En wel 3 maaltijden en 3 tussendoortjes. Wat vind je lijf hier nu eigenlijk van?

Hoe minder vaak je eet, hoe beter je stofwisseling gaat functioneren

Door met regelmaat een eetmoment over te slaan luisteren we beter naar ons lichaam. We noemen dit Intermittent fasting. Dit is een eetpatroon waarbij je afwisselend binnen een tijdsblok eet en waarbij je binnen een bepaald tijdsblok niet eet (vasten). De mens is vanuit de evolutie gewend om periodes van schaarste te doorstaan. Uren zonder eten maakte altijd al deel uit van het leven. Je genen weten dus ook niet beter. Nog steeds zijn je cellen en dus ook je organen hier op ingesteld.

Wist je dat je alvleesklier en lever bij elk eetmoment (dus ook bij 1 koekje! ) hard moeten werken om er voor te zorgen dat je suikerspiegel na een piek weer op het gezonde peil terugkomt. En weet je dat het ongeveer 6 uur duurt voordat deze organen weer tot rust komen en het bloedbeeld weer normaal is. Intermittent fasting is dus een nabootsing van het oorspronkelijke ritme tussen overvloed en schaarste. Vasten heeft vele positieve effecten zoals:

  • het bevordert de vetverbranding
  • het bevordert de spieropbouw
  • het geeft rust aan belangrijke organen
  • het remt de veroudering
  • het vermindert onstekingen in je lichaam
  • het optimaliseert je energie huishouding
  • het geeft rust aan je immuunsysteem

Kortom:

  1. Sla eens een eetmoment over. Doe dit eerst eens 1x per week.
  2. Streef naar een periode van niet eten van 12 tot 16 uur.

Bouw dit wel rustig op. Begin eens met het overslaan van je ontbijt. Als je 2 tot 3x eet tussen 12.00 en 20.00 uur, dan heb je een venster van 16 uur vasten als je het ontbijt overslaat. Mocht je denken mag ik wel drinken. Jazeker, maar realiseer je wel dat als je iets drinkt met suiker dan is dit voor je alvleesklier en lever weer een eetmoment.

Lukt het niet zelf? Bel of mail me gerust!

Naar de contactpagina Bekijk het 16-weken-plan