Iedere ochtend een koude douche, ben je gek? Lekker iedere ochtend een koude douche. Waarom? Voor mij geen marteling. Waarom schrikt de een ervan bij die gedachte en zweert de ander erbij? Laten we er eens nader naar kijken wat het effect is van koud douchen. Wat gebeurt er met je lichaam en geest. We zetten de resultaten van onderzoek uit de afgelopen jaren eens op een rij.

Koud douchen zorgt voor afname van je stress niveau

Door iedere dag een koude douche te nemen blijkt er een stimulatie te zijn van de afgifte van endorfines. De lichaamseigen morfine. Deze stof (ook neurotransmitter genoemd) werkt pijnstillend en kalmerend. Het remt de stress hormonen en reguleert de afgifte van serotonine en dopamine. Hierdoor kan het ook bijdragen aan het positieve effect van de behandeling van depressie.

Koud douchen zorgt voor een sneller herstel na het sporten

Een korte koude prikkel geeft een vernauwing van de bloedvaten. Hierdoor gaat de bloeddruk kort omhoog alsook de hartfrequentie. Na deze prikkel gaat het lichaam compenseren met een verbetering van de doorbloeding van de spieren wat zorgt voor versnelde afvoer van afvalstoffen. Tevens wordt de lymfestroom gestimuleerd.

Koud douchen zorgt voor een toename van ontstekingsremmende stofjes in je bloedbaan

Beter bekend als de Interleukines. Tevens verhoogt het een aantal witte bloedcellen, waaronder de Natural Killer cellen die belangrijk zijn in het functioneren van het immuunsysteem. De korte koude stress zorgt voor deze reactie in het lichaam. Acute stress maakt dit mogelijk. (we hebben het hier dus niet over chronische stress!)

Koud douchen heeft een ondersteunend effect bij afvallen

Het dagelijks koud douchen zorgt voor toename van bruin vet in je lichaam. Het is bekend dat bruin vet de inname van energie (eten en drinken) omzet in warmte om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Daarnaast breekt het wit vet af voor verbranding. Terwijl wit vet (het slechte vet) energie alleen maar opslaat. Steeds meer buikvet.

Koud douchen geeft meer weerbaarheid

Koud douchen in de ochtend geeft ook een training van je mentale weerbaarheid en veerkracht. Je kunt je voorstellen dat het overwinnen van deze koude na een lekker warm bed een stimulans is. Tevens stimuleert het meteen je sympathische zenuwstelsel. Het heeft een verkwikkend effect op je brein. Het is een boost van energie bij je start van de dag. Daarnaast  heeft koud douchen een positief effect op de conditie van onze huid. Het verbetert de doorbloeding en het zorgt voor een goede kwaliteit van de huid.

Nadelen van koud douchen?

Nadelige effecten zijn er eigenlijk niet. Alleen bij ouderen alsook bij mensen met hartklachten is overleg met een arts raadzaam alvorens met koud douchen te starten.

Koud douchen met spelregels

Regel 1: Luister altijd naar je lichaam

De belangrijke basis van koud douchen is: luister altijd naar je lichaam. Dit is de manier om bij blootstelling aan koude niet voor onaangename verrassingen te komen staan, maar dat geldt eigenlijk bij alles wat je met je lichaam doet. Voelen is naar je lichaam luisteren. En we weten het allemaal: niet voelen leidt tot vervelende zaken, zoals blessures bij het sporten en burn-outs door te chronische stress. Een koude douche kan best heftig aanvoelen als je het niet gewend bent. Begin daarom rustig en bouw het koud douchen geleidelijk aan op. Als je goed naar je lichaam luistert, zal het je vertellen wanneer het tijd is om door te gaan naar het volgende lichaamsdeel. Je kunt de lichaamsdelen die ik hieronder omschrijf direct combineren, of je kunt ze verdelen over verschillende douchebeurten waarbij je steeds de lichaamsdelen herhaalt die je al hebt gedaan. Je maakt zelf de keuze wat voor jou goed voelt.

Regel 2: Wees eens nieuwsgierig

Is het echt de eerste keer dat je koud gaat douchen, schrik dan niet als jouw lijf bij de eerste aanraking met de koude straal compleet in de weerstand schiet. Dit is heel normaal. Wij zijn zo gewend aan het idee dat kou ‘pijn’ doet, dat weerstand ook de eerste reactie is die wij zullen hebben bij het ervaren van een koude douchestraal. Vraag jezelf hierbij steeds heel goed af: is het mijn lijf of is het mijn hoofd die ‘nee’ zegt? Bedenk je dat je lijf het eigenlijk wel weet, maar dat je hoofd zich weleens kan vergissen! Iedereen kan elk lichaamsdeel wel even aan koud water blootstellen, zeker als je dit geleidelijk aan traint.

Regel 3: lauw starten, kouder, koudst

Komt de koude douche wel erg heftig bij je binnen? Er is niets wat zegt dat je niet met lauw water mag beginnen! Ook dat is geleidelijk opbouwen. Begin met de kraan van de douche op standje 'iets kouder dan warm' te zetten en draai dan (verdeeld over verschillende douchebeurten) de douche langzaam steeds kouder. Dit doe je tot je de warme kraan helemaal niet meer gebruikt.

Regel 4: Adem via de buik rustig door

Het is belangrijk dat je tijdens het koud douchen rustig blijft ademen en dus niet je adem inhouden of vastzetten. Probeer hierbij de focus op de buikademhaling te houden. Wanneer je echt helemaal onder de koude douche kunt staan, is het prima om deze techniek vast te houden.

Regel 5: Helemaal koud douchen, koud afdouchen of anders wisseldouchen...

De keuze ligt uiteindelijk bij jou!

Hoe kun je je lichaam laten wennen aan koud douchen?

Een goede en verantwoorde volgorde:

  • Start met koud water op je voeten, daarna benen en billen
  • Dan handen en armen
  • Van billen naar de rug en schouders
  • Ga voorzichtig naar je romp
  • Dan tot slot je hoofd
  • Nu kun je gaan verlengen tot maximaal 2 á 3 minuten !

Succes!! Ik hoor graag op mijn Facebook pagina hoe het is gegaan...