Waar berusten je klachten op tijdens de griep?

In je bloedbaan is altijd een bepaalde hoeveelheid energie in de vorm van glucose aanwezig. Deze energie moet over het lichaam verdeeld worden, zodat ieder lichaamsdeel voldoende energie krijgt om goed te kunnen functioneren. In rust gebruikt je immuunsysteem ongeveer 23 procent van de ruststofwisseling en gebruikt het vetten, glucose en eiwitten als brandstof. Maar bij het hebben van griep gebeurt er wat anders. Er komt een verstoring in de energie verdeling en dat geeft klachten.

De Griep.

Als je de griep hebt schiet de activiteit van je immuunsysteem wel met 9 tot 30 procent omhoog en kan het ook alleen nog maar glucose als energiebron gebruiken. Dit zorgt natuurlijk voor problemen in de energieverdeling. Want hoe meer er naar het immuunsysteem gaat hoe minder er voor de rest van het lichaam overblijft. De vraag naar energie in je lichaam kun je grofweg in 3 gebieden verdelen. Je hersenen, je immuunsysteem en je spieren en organen (ook wel je metabool systeem genoemd). 

Als je griep hebt moet het immuunsysteem harder werken en steelt het energie van andere gebieden. Dit uit zich in de bekende klachten zoals verlies aan focus, hoofdpijn, slaap hebben, vermoeidhied voor de hersenen. Pijn in je spieren en gewichten alsook verminderde eetlust en koorts voor de spieren en organen. Dit zijn allemaal uitingen van te weinig energie toevoer naar deze gebieden, waardoor de functies niet optimaal werken.

Wat te doen.

Een normale griep duurt zeker 5 tot 7 dagen. Luister naar je lijf en neem rust. Je immuunsysteem heeft alle energie nodig om het virus uit je lichaam te vechten. En geef alle andere systemen rust.

Zorg daarnaast voor de juiste gezonde voeding om je immuunsysteem te ondersteunen.