Brandstof

Ons lichaam haalt zijn energie uit twee soorten brandstof. Namelijk uit suikers en vetten. Hiervan zijn de vetten veruit de belangrijkste brandstof voor de meeste organen. Vetten leveren namelijk de meeste energie als ze verbranden. Veel meer dan de suikers. Daarom hebben we in ons lichaam doorgaans genoeg vetweefsel. Het lichaamsvet is verdeeld over het gehele lichaam. We kennen het onderhuids vet, het buikvet en het vet wat opgeslagen is in sommige organen. De opslag in enkele organen is niet de plaats die we willen hebben, maar meestal het gevolg van bepaald processen in het lichaam. Organen die we hier bedoelen zijn de lever, de alvleesklier en het hart.

Bruinvet

Naast de verdeling van vetweefsel op basis van locatie kunnen we vetweefsel ook verdelen in bruin- en wit vet. Bruinvet is het gezonde vet. Bruinvet dankt zijn kleur aan dat het rijk is aan mitochondrien. Dit zijn de energie centrales in elke lichaamscel. Doordat deze vetcellen veel mitochondriën bezitten zorgen zij bij de verbranding voor het vrijkomen van veel warmte wat belangrijk is voor het op temperatuur houden van ons lichaam.

Als baby hebben we bij de geboorte veel bruinvet. Omdat we nog weinig kunnen bewegen en veel warmte verliezen hebben we dit nodig om op temperatuur te blijven. Als we ouder worden verdwijnt er aardig wat bruinvet. We kunnen echter het overgebleven bruinvet wel trainen om dit optimaal in te zetten. Het witte vet heeft vooral de functie van opslagplaats.

Vetweefsel als orgaan?

Het is belangrijk om te weten dat vetweefsel een orgaan is. Het heeft namelijk invloed op vele processen in het lichaam. Het stuurt continue signaalstofjes het lichaam in. Denk hierbij aan hormonen en ontstekingsstofjes (cytokines). Hierdoor kun je ook begrijpen dat de hoeveelheid vet in je lichaam van invloed is op je gezondheid.

Buikvet ongezond?

Het buikvet (ook wel visceraal vet genoemd). Als het lichaam de vetopslag niet meer kwijt kan onderhuids dan slaat het lichaam het vet op tussen de organen en in de diepere lagen van de buikholte. Veel visceraal vet is een teken van een slechte gezondheid. Het buikvet dient als stootkussen tussen de organen en als opslag van overtollige suikers.

Hormoonbalans

Maar het verstoort ook de normale balans en werking van verschillende hormonen. Vetcellen produceren bepaalde immuunsysteemstoffen (Cytokines) die het risico op hart- en vaatklachten vergroten. Deze stofjes hebben een schadelijke invloed op de gevoeligheid van cellen voor insuline (hormoon voor de verwerking van glucose), bloeddruk en bloedstolling. Kortom; de kern van jouw gewicht, eetlust en stemmingscontrole wordt bepaald door jouw bloedsuikerspiegels die dus worden beheerst door een goede werking van het hormoon Insuline.

Insuline communiceert ook met verschillende andere hormonen waaronder het hormoon Cortisol. Beter bekend als het stresshormoon. Abnormale hoge niveaus en hormonale onbalans resulteren in een krachtige drang om te eten, het geeft stemmingswisselingen, gebrek aan energie en verschillende andere vormen die kunnen leiden tot het ontstaan van ziektes. Zoals je ziet heb je niet op alle oorzaken invloed. Maar wel op de meeste. Het is daarom van belang om hieronder aan te geven wat de gevolgen van teveel buikvet kunnen zijn.

Wat voor risico’s loop ik met teveel buikvet?

  • Een voortdurende staat van laaggradige ontstekingen in het lichaam
  • Kans op Diabetes Mellitus 2
  • Hoger risico op het krijgen van hartaandoeningen en beroertes
  • Verhoogde kans op dementie
  • Hogere kans op depressies en stemmingsproblemen.
  • Vergroot de kans op kanker
  • Slaapapneu
  • Artrose (slijtage) in verschillende gewrichten