Hoewel acute stress een positieve invloed kan hebben, geeft langdurige stress een grote negatieve impact op je gezondheid. Een beetje stress voor een presentatie of het halen van een deadline houdt je lichaam scherp. Niets mis mee. Langdurige stress door bijvoorbeeld geldzorgen, Corona of je relatie doen echter afbreuk aan je gezondheid. Naast oorzaken als verkeerde voeding is langdurige stress door psychische belasting voor veel mensen het meest bekend. In deze blog geef ik je tips tegen stress waarmee je direct aan de slag kunt!

Ik was zelf bijna dood geweest

Chronische stress heeft een vernietigende werking op je lichaam en geest. Het verslechtert je denkvermogen en ook de werking van je immuunsysteem. Ik kan het weten! Stress heeft mij bijna het leven gekost. Niet figuurlijk, maar letterlijk! Neem contact met me op om te voorkomen dat jij in dezelfde valkuil stapt.

Wat kun je direct zelf doen tegen stress?

Ga ieder uur een kort moment naar jezelf. Dit kan met een ademhalings oefening of met een mindfulness moment. Probeer even in het NU te zijn. Denk niet aan wat er nog gedaan moet worden.

Stel de avond ervoor een prioriteiten lijstje op. Werk dit lijstje de volgende dag af. Maak een dagboek.

Beweeg iedere dag voldoende. Het verlaagt het stresshormoon, bevordert je slaap en vertrouwen.

Onderhoud je sociale contacten. Omring je door mensen waar je energie van krijgt en niet door die je veel energie kosten.

Maak keuzes en leer 'nee' te zeggen. Rond zaken af.

Eet gezond. Vermijdt zoetstoffen. Geen pakjes en zakjes.

Zorg voor voldoende nachtrust.

Gebruik regelmatig groene thee, magnesium, citroen melisse en omega 3. Deze voedingsstoffen zorgen voor meer ontspanning.

Luister regelmatig eens naar goede muziek waar je van houdt.

Zorg dat je ook leuke dingen doet en elke dag gelachen hebt.

Knuffel regelmatig. (Dat kan ook met je huisdier)

Zet je telefoon is een aantal uren per dag op "vliegtuigstand".

Chronische stress heeft een negatief effect op je gezondheid.

Sommigen beweren dat er maar 1 ziekte is en dat is stress!! Bij chronische stress druk je constant je gaspedaal in en vergeet je om je rem te gebruiken. Je gaat maar door in een constant te hoge versnelling.  Je lichaam verkeert constant in een vlucht/vecht reactie. Je merkt dit aan een hogere hartslag en een hogere ademhalings frequentie. Gevolgen hiervan zijn dat je bloeddruk kan oplopen. Dat er vaatvernauwing optreedt in weefsels van je lichaam wat weer vage klachten geeft zoals vermoeidheid, duizelingen, slechte stoelgang  of vormen van pijn.

Aanmelden Health Check!