In de praktijk zie je mensen met uiteenlopende klachten zoals diabetes type 2, vermoeidheid, depressie, burn-out en pijn. Meestal hebben deze mensen een laaggradige ontsteking, maar wat is dat precies? Wat is een laaggradige ontsteking? Het is een milde ontsteking die nauwelijks in het bloed aantoonbaar is. Bij een laaggradige ontsteking is het immuunsysteem continu een beetje geactiveerd. Het is een strategie van het lichaam om ervoor te zorgen dat ziekteverwekkers zich slecht kunnen vermenigvuldigen.

De oorzaak van laaggradige ontsteking

Normaal gesproken wordt het lichaam tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers beschermd door middel van de lichaamsbarrières. Voorbeelden hiervan zijn de huid en de darmwand. Ze zorgen ervoor dat alle rotzooi waarmee je in aanraking komt wordt buitengehouden. Maar een Westerse leefstijl met chronische stress, gifstoffen en ongezonde voeding zorgt ervoor dat deze lichaamsbarrières verhoogd doorlaatbaar worden. Ze raken als het ware lek en zijn daardoor niet meer in staat om alle schadelijke stoffen en ziekteverwekkers tegen te houden. Het gevolg is dat er van alles de bloedbaan in kan lekken. Dus ook schadelijke stoffen.

Het gevolg

Als de lichaamsbarrières langdurig lek zijn en er constant ziekteverwekkers in de bloedbaan aanwezig zijn, blijft het immuunsysteem continu geactiveerd. Er is dan sprake van een chronische ontsteking die vaak gepaard gaat met insulineongevoeligheid (insulineresistentie). Op de lange termijn leidt dit tot vage klachten zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen, moeite met afvallen en slaapproblemen. Maar ook tot welvaartsziekten zoals MS, Crohn, Colitis Ulcerosa, diabetes type 1 en 2, Alzheimer, Parkinson, depressie, reumatoïde artritis, hooikoorts, astma, COPD, botontkalking, aderverkalking, hoge bloeddruk, beroerte en hartfalen.

chronische ontsteking

Diagnose laaggradige ontsteking

Laaggradige ontsteking kun je diagnosticeren door een combinatie van de aanwezige symptomen en bloedonderzoek. De bekendste parameter van laaggradige ontsteking is high sensitive CRP (hs-CRP). Een andere belangrijke parameter is de triglyceriden/HDL-ratio. Door het combineren van deze parameters wordt laaggradige ontsteking gemeten.

Wees blij met koorts

In tegenstelling tot laaggradige ontsteking is koorts een heftige immuunreactie. Waar laaggradige ontsteking er alleen voor zorgt dat ziekteverwekkers zich slecht kunnen vermenigvuldigen zorgt koorts ervoor dat ziekteverwekkers worden gedood. Laaggradige ontsteking is een tijdelijke noodoplossing. Koorts is de echte oplossing. Door het ontwikkelen van koorts wordt de laaggradige ontsteking beëindigd. Het is dus hartstikke gezond om soms koorts te krijgen. Je krijgt alleen toestemming voor een heftige immuunreactie (koorts) als je ook in staat bent om deze op tijd te beëindigen. Dit is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid omega-3 vetzuren EPA en DHA die je binnenkrijgt. Maar ook van je vitamine-D en magnesiumstatus. Mensen die een tekort aan deze voedingsstoffen hebben zullen geen toestemming krijgen om koorts te ontwikkelen. Het gevolg is dat de laaggradige ontsteking nooit wordt beëindigd. Dit is het geval bij mensen die nooit ziek zijn, maar wel chronische klachten hebben.

Zodra je gezonder gaat leven kan het zijn dat je weer toestemming krijgt om koorts te mogen ontwikkelen. Het is een paradox. Je bent gezonder gaan leven en sindsdien ben je regelmatig ziek (koorts). Hier is dus helemaal niets mis mee. Het is juist gezond. Dus wees blij als je koorts hebt.

Wat moet je onthouden?

Lichaamsbarrières zoals de huid en darmwand hebben als doel om rotzooi buiten het lichaam te houden. Een Westerse leefstijl zorgt ervoor dat de barrières beschadigd raken en lek worden. Het gevolg is dat er allerlei schadelijke stoffen in de bloedbaan lekken. Dit zorgt voor een activatie van het immuunsysteem.
Afhankelijk van de situatie vindt er een milde of heftige immuunreactie plaats. Een heftige immuunreactie (koorts) vindt alleen plaats wanneer je in staat bent om deze op tijd te beëindigen. Als je hier niet toe in staat bent zet het lichaam een tijdelijke noodoplossing in, namelijk een milde immuunreactie (laaggradige ontsteking). Dit is een strategie om ervoor te zorgen dat ziekteverwekkers zich slecht kunnen vermenigvuldigen. Zodra je gezonder gaat leven kan het zijn dat je vaker koorts gaat ontwikkelen. Hier is niets mis mee. Het is juist hartstikke gezond.

En nu

Heb jij nooit koorts, maar wel vage (chronische) klachten zoals vermoeidheid en pijn? Dan is er mogelijk sprake van laaggradige ontsteking. Door middel van de juiste leefstijlmaatregelen kun je laaggradige ontsteking aanpakken. Kom gerust eens langs voor een lichaamsanalyse. Ook als je dit spannend en 'eigenlijk nog niet echt nodig vindt'. Je hoeft namelijk niet ziek te zijn om beter te worden.