Iedereen met een paar kilootjes teveel denkt er wel een keer aan na de feestdagen: afvallen! Het begin van ieder jaar heb je waarschijnlijk weer allerlei voornemens. Je wilt meer tijd voor mezelf, meer vrije tijd, meer tijd met vrienden, minder stress... en een paar kilo afvallen. Maar hoe pak je het aan om extra kilo’s kwijt te raken? Vorig jaar is het ook niet echt gelukt, maar daar waren "goede redenen" voor. Of misschien toch niet? Hieronder leg ik je uit waarom het NIET werkte en hoe het WEL gaat werken!

Eerst wat feiten over gewicht en overgewicht

"Ik vind het zo moeilijk. Waar begin ik? Ik voel me zo dik, ik slaap zo slecht, ik heb geen energie. Kortom ik ben niet fit." Meer dan de helft van de Nederlanders is te dik (52,1%). Het gros lijkt tegenwoordig een welvaartsbuikje te hebben. En dat welbekende “buikje“ is waarschijnlijk buikvet en dat is niet vrijblijvend, want het staat aan de basis van verschillende westerse “welvaartsziekten”. Overgewicht is wereldwijd de nieuwe plaag. In 1997 al erkende de WHO obesitas (zwaarlijvigheid) als een wereldwijde epidemie. Jaarlijks sterven zeker 2,8 miljoen mensen aan de gevolgen van overgewicht.

Eten is in ons huidig leefpatroon naast inactiviteit een belangrijke dag besteding. Eten is onze tweede natuur geworden. We eten thuis, op de werkvloer, tijdens visite, tijdens uitgaan en in alle openbare gelegenheden. Hoe komt dit toch? Wat kun je hier zelf aan doen?

Genoeg geschrokken? Hoe pak ik gezond afvallen dan wel aan?

Wanneer je iets wilt veranderen in je werk of privé dan ben je vaak afhankelijk van anderen. Dat is niet altijd even makkelijk! Het fijne bij afvallen is dat je kunt hier zelf veel aan kunt doen en niet afhankelijk bent van anderen! Zonder toestemming kun je hier vandaag nog mee beginnen. Je kunt je (over)gewicht verminderen en de mogelijke gevolgen van overgewicht voorblijven, reduceren of zelfs omdraaien. Het is echter niet met een "quick fix" op te lossen.

Je zult er langdurig energie in moeten stoppen met als doel een gezonder lijf. Stap voor stap zul je je leefstijl moeten aanpassen. Het belangrijkste is dus: beginnen! Niet morgen, vandaag. Hoe klein die stap ook is, het is eeen stap voorwaarts.

Toeleven naar een gezonde “oude dag“

Afvallen is niet alleen gewicht verliezen, maar ook anders gaan leven. Lees mijn adviezen hieronder voor een eerste aanzet om gezonder te leven.

Verlaag je eetfrequentie naar 2 tot max. 3x per dag (ook geen tussendoortjes).

Verminder de hoeveelheid die je eet.

Eet van een kleiner bord.

Voer intermittent fasting in (1-2x per week), sla eens een ontbijt over.

Eet meer voedingsvezels (groene groenten).

Gebruik geen geraffineerde suikers (frisdranken, koek, snoep etc.).

Gebruik geen bewerkte voeding (pakjes, zakjes).

Verminder je inname van koolhydraten (zetmeel uit aardappelen en graan).

Eet wel voldoende eiwitten en de juiste vetten (zeevruchten, gevogelte, noten).

Ga Regelmatig wandelen (>30 minuten).

Ga nuchter bewegen zoals een stevige ochtendwandeling voor je eerste maaltijd.

Doe tweemaal per week intensieve spier oefeningen.
 
Start iedere dag met koud douchen.

Wat een hoop regels zul je denken, maar probeer iedere week iets binnen deze adviezen te veranderen. Het kan een goed hulpmiddel zijn om eerst eens een dagboek bij te houden over je eet- , beweeg- en slaappatroon. Van daaruit kun je starten met datgene wat je de minste moeite kost.

De belangrijkste regel voor alles!

Probeer te veranderen in kleine stapjes en zeker niet alles tegelijk.

Mocht je dit echt structureel aan willen pakken.
Je weet me te vinden!